Cum sa iti alegi rochiile de seara
Sezonul nuntilor este cea mai buna scuza pentru achizitonarea unei noi rochii elegante, de seara sau pentru evenimente speciale. Doar ca gasirea unei rochii care sa se potriveasca perfect stilului nostru si siluetei noastre poate fi, de multe ori, dificila. Cand trebuie sa luam in calcul toate detaliile importante, aceasta sarcina, aparent placuta, devine din ce in ce mai grea, consumand timp si energie.
Ce culori si imprimeuri sunt cele mai potrivite pentru echilibrarea siluetei atunci cand purtam rochiile de seara? Ce croieli ne fac sa parem mai inalte si mai subtiri? Ce iluzii optice putem crea astfel incat sa obtinem proportiile perfecte doar cu ajutorul hainelor? Iata cateva ponturi care va vor ajuta in alegerea rochiei de seara perfecte.
- “Negrul slabeste” este, probabil, una dintre cele mai cunoscute ponturi in alegerea vesmintelor. Cu totii stim acest lucru. Aceasta regula se aplica insa si altor culori, atata timp cat vorbim de nuantele inchise, intunecate. Spre exemplu, pentru a crea o silueta perfecta, se poate alege o rochie bicolora, in care partile de culoare inchisa sa fie plasate pe partile corpului pe care le dorim “subtiate” , iar partile de culoare deschisa sau intensa, ar trebui plasate in zonele care, credem noi, ar trebui scoase in evidenta. Un exemplu perfect in acest sens este aparitia Victoriei Beckham, imediat dupa nasterea fiicei sale Harper, intr-o rochie bicolora rosu-negru, care crea efectul de subtiere exact in zonele care au ramas cu un surplus de centimetri dupa nastere.
- Materialele stralucitoare, precum satinul si taftaua, vor crea iluzia de volum, facandu-va sa pareti mai corpolente decat sunteti.
- Materialele mate, precum docul sau stofa, nu reflecta lumina si creeaza iluzia de subtiere, facandu-va sa pareti mai subtiri.
- Dungile verticale subtiaza, in special cand sunt subtiri, iar dungile orizontale, in special cele late, adauga volum. Spre exemplu, pentru soldurile late nu se recomanda dungile orizontale late, in special pe fuste. Pe de alta parte, daca purtati o jacheta sau un cardigan in dungi orizontale pe o silueta para, aceastea vor echilibra silueta.
- O rochie cu decolteu in V va alungi intotdeauna silueta, facandu-va sa pareti mai inalte, in timp ce paietele sau fundele adaugate in zona decolteului, vor crea iluzia de volum si se recomanda doar atunci cand doriti sa va mariti optic bustul.
- Accentele verticale, precum rochiile cu crapaturi frontale, vor adauga centrimetri in plus minionelor.
- Dungile in diagonala, imprimeurile geometrice, sau taieturile asimetrice vor face picioarele sa para mai lungi.
- Materialele cu imprimeuri colorate, aglomerate, vor ascunde cu succes zonele problematice, precum o burtica mai proeminenta.
Acum sa aruncam o privire asupra siluetelor.
Ce croiuri de rochii de seara se potrivesc fiecarui tip de silueta?
- Silueta dreptunghi, unde nu exista o definire semnificativa intre bust, talie si solduri, arata cel mai bine in rochii drepte, lejere, care nu urmeaza linia corpului, dar pun in evidenta picioarele. Rochiile cu talie empire (taiate imediat sub piept) si fustele in forma de A pot crea iluzia de forme, iar rochiile pe un singur umar vor atrage atentia in zona bustului.
- Silueta para, cu solduri proeminente si spate si umeri ingusti poate arata cel mai bine in rochiile cu decolteu generos si bretele care stau cat aproape de partea exterioara a umerilor, in timp ce o fusta in forma de A poate distrage atentia de la soldurile late. Talia empire face minuni la aceasta silueta, atragand atentia spre cea mai subtire partea a corpului.
- Silueta clepsidra, cu forme proeminente in zona soldurilor si a umerilor si talie subtire, arata foarte bine in rochii “wrap”, acele rochii parte peste parte, cu cordon in talie. De asemenea, rochiile stramte, care urmeaza linia corpului scot frumos in evidenta acest tip de silueta.
- Silueta mar, cu cea mai subtire parte a corpului in zona deasupra taliei, poate arata foarte bine in rochii cu talie empire, care subliniaza cel mai bine partea superioara a corpului. distragand atentia din zona taliei si oferind lejeritate in acelasi timp. Aplicatiile din zona gatului si pieptului pot atrage privirea sus, in timp ce fustele voluminoase pot crea impresia de silueta clepsidra.
- Silueta triunghi rasturnat, cu partea superioara mai lata decat soldurile si cu bust generos, poate arata perfect in clasicele rochii parte peste parte, cu decolteul in V, iar fustele ample si cele in forma de A pot echilibra silueta, adaugand volum in partea inferioara.
Raspunsul este simplu si concret: daca sunteti posesoarea unor picioare de invidiat, alegeti intotdeauna rochiile mai scurte, sau midi, pentru a va pune in valoarea atuurile. Atentie insa la varsta: doamnele care au peste 5o de ani pot purta rochii care acopera genunchii sau mai lungi.
O rochie lunga va ramane insa expresia elegantei si a bunului gust, in special daca se merge pe un material simplu, mat, care nu se demodeaza. Spre exemplu, o rochie simpla, cu maneci sau fara, care urmeaza forma corpului si lunga pana in pamant va fi la fel de spectaculoasa si acum, dar si peste 10-20 de ani, fiind usor de purtat la evenimente sau nunti si foarte usor de accesorizat, in functie de sezon. Cu culorile uni, cum ar fi negru sau rosu nu prea ai cum sa dai gres, acestea fiind cele mai inspirate alegeri atunci cand se doreste purtarea aceleiasi rochii timp de mai multe sezoane.
In ceea ce priveste costurile rochiilor de seara, recomandam investitiile semnificative doar atunci cand e vorba de o rochie care transcende tendintele si care ramane in trend mai multe sezoane la rand. Punand accent pe variantele clasice si simple, puteti investi fara grija, intrucat aceste croiuri nu se vor demoda niciodata. Acelasi rationament este valabil si cand vine vorba de culori, cele clasice- rosu, negru, crem fiind la fel de actuale in orice sezon.
O rochie clasica intr-o culoare clasica poate fi schimbata major prin adaugarea de accesorii, precum esarfele, colierele, cerceii, curelele sau bratarile.